کاربردی ترین تجهیزات آتش نشانی
تجهیزات آتش نشانی مجموعه ای از انواع و اقسام تجهیزات ایمنی، تجهیزات اعلام حریق و تجهیزات اطفاء حریق را شامل می شوند. طیف گسترده این وسایل باعث شده تا عملیات شناسایی و اطفاء حریق تا حد زیادی با کیفیت و سرعت عمل بالا انجام شود. این تجهیزات نقش بسزایی در حفاظت جان و مال انسان
تجهیزات آتش نشانی مجموعه ای از انواع و اقسام تجهیزات ایمنی، تجهیزات اعلام حریق و تجهیزات اطفاء حریق را شامل می شوند. طیف گسترده این وسایل باعث شده تا عملیات شناسایی و اطفاء حریق تا حد زیادی با کیفیت و سرعت عمل بالا انجام شود. این تجهیزات نقش بسزایی در حفاظت جان و مال انسان ها دارند و نسبت به گذشته آمار حوادث و خسارات جانی را کاهش داده اند
. هر کدام از این تجهیزات به شکل خاصی طراحی و تولید شده اند و نحوه عملکرد متفاوتی دارند. اما همگی آن ها در هدف بکارگیری مشترک هستند و آن هم چیزی نیست جز محدود کردن و کاهش خسارات آتش سوزی. در این مطلب قصد داریم با لیستی از کاربردی ترین تجهیزات آتش نشانی آشنا شویم.
انواع تجهیزات آتش نشانی پر کاربرد
سازمان های آتش نشانی وظایف و مسئولیت های بسیار سنگینی بر عهده دارند و می بایست در زمان بروز حریق به دل آتش رفته و سلامت خود را به خطر بیندازند. خوشبختانه امروزه با گستردگی تجهیزات آتش نشانی و تنوع این محصولات عملیات مهار حریق تا حد زیادی با موفقیت انجام می شود. این تجهیزات شامل تجهیزات مخصوص سازمان های آتش نشانی و تجهیزات عمومی برای شهروندان می شوند. از جمله تجهیزات آتش نشانی که به طور خاص برای سازمان های آتش نشانی و نیروهای آتش نشان به کار می روند عبارتند از:
- ایستگاه های حریق تک منظوره
- ایستگاه های حریق دو منظوره (حریق و نجات)
- ایستگاه های حریق سه منظوره(پشتیبانی)
- ماشین های آتش نشانی پیشرو و پسرو
- ماشین های آتش نشانی لوله کشی
- ماشین های مخصوص تانکر آب
- سیستم های تنفس هوای فشرده
- عینک، کلاه و دستکش های ایمنی
- لباس های مخصوص آتش نشانان
- ماسک
- کفش های ایمنی
- آچارهای آتش نشانی
- کپسول های آتش نشانی
- آژیرهای اعلام حریق
- قرقره های آتش نشانی
- شلنگ های پیشرفته
- جعبه های آتش نشانی
- اسپرینکلرها و…
اما در میان تجهیزات آتشنشانی برخی از آن ها در فرایند شناسایی و مهار حریق بسیار شگفتی ساز شده اند و آمار بروز آتش سوزی و خسارات جانی و مالی را تا حد زیادی کاهش داده اند. در ادامه با این تجهیزات آشنا خواهیم شد.
دتکتورهای اعلام حریق
دتکتورها از کاربردی ترین تجهیزات آتش نشانی به شمار می روند که در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند. اصلی ترین وظیفه این تجهیزات شناسایی عامل حریق و انتقال پیام به کنترل پنل مرکزی است. این سیستم ها توسط مدارهایی به سیستم مرکزی اعلام حریق متصل بوده و پس از شناسایی خطر به سرعت پیام را به آن مخابره می کنند تا سیستم مرکزی به کمک آژیرها و فلاشرها وجود خطر را به ساکنین منطقه اعلام کند.
با اینکه هدف اصلی استفاده از دتکتورها تشخیص و شناسایی سریع آتش در محل است اما هر کدام از انواع آن به روش خاص خود این کار را انجام می دهند. از انواع دتکتور اعلام حریق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دتکتور دودی
- دتکتورهای حرارتی
- دتکتورهای گازی
- دتکتورهای شعله
- دتکتورهای ترکیبی
همانطور که از نام دتکتورها مشخص است، هر کدام از آن ها به عامل خاصی حساسیت نشان می دهند. به عنوان مثال؛ دتکتورهای دودی که به آن ها آشکارساز دود نیز گفته می شود، وظیفه دارند تا به کمک سنسورهای خود کوچک ترین اثری از دود را در محیط شناسایی کرده و پیش از گسترش آتش در محل، پیام خطر را اعلام کنند. معمولاً دتکتورها روی سقف نصب می شوند و بسته به گستردگی فضا می توان در هر محل از یک یا چند دتکتور دودی حرارتی و… استفاده کرد.
سیستم های اعلام حریق
سیستم اعلام حریق یا کنترل پنل مرکزی که به دو نوع سیستم های دستی و سیستم های اتوماتیک تقسیم می شوند به کمک دتکتورها، شستی ها، آژیرها و فلاشرها عامل حریق و منطقه آن را شناسایی کرده و به ساکنین ساختمان هشدار خطر می دهند. سیستم های اعلام حریق دستی توسط اپراتور فعال می شوند و افراد می بایست در زمان حریق از طریق فشردن شستی آن، پیام خطر را به دیگر بخش های ساختمان مخابره کنند.
در مقابل سیستم های اعلام حریق اتوماتیک نیازی به حضور انسان ها نداشته و در صورت بروز آتش سوزی به صورت خودکار فعال می شوند. این سیستم ها خود به دو گروه اصلی سیستم های اعلام حریق متعارف و سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر تقسیم می شوند. در این میان سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر به دلیل دقت عمل بالا و شناسایی دقیق محل آتش سوزی بهترین گزینه به شمار می روند. از این تجهیزات اغلب در ساختمان ها و مراکز تجاری بزرگ و پرجمعیت استفاده می شود.
کپسول های آتش نشانی
کپسول های آتش نشانی در گروه تجهیزات اطفاء حریق قرار می گیرند. یعنی زمانی که آتش سوزی در محل شناسایی شده و از این تجهیزات برای مهار آتش استفاده می شود. کپسول های آتش نشانی انواع و اقسام گوناگونی دارند. بسته به محتوای موجود درون کپسول، این تجهیزات به انواع زیر تقسیم می شوند:
- کپسول های آتش نشانی آبی ( آب و گاز)
- کپسول های آتش نشانی پودری ( پودر و گاز)
- کپسول های آتش نشانی فوم
- کپسول آتش نشانی CO2
- کپسول های آتش نشانی بیوورسال و…
شناخت دقیق این کپسول ها و اطلاع از کاربرد آن ها اهمیت بسیار زیادی دارد. در صورتی که از کپسول نامناسب برای مهار آتش سوزی استفاده شود امکان شعله ورتر شدن آتش وجود خواهد داشت و همچنین ممکن است جان انسان ها و افرادی که عملیات اطفاء حریق را انجام می دهند نیز به خطر بیفتد.
جعبه آتش نشانی
یکی دیگر از پرکاربردترین تجهیزات آتش نشانی، جعبه های آتش نشانی هستند که محل اصلی نگهداری از لوازم اطفاء حریق به شمار می آیند. از متعلقات و لوازم موجود درون جعبه های آتش نشانی می توان به قرقره ها و شیلنگ های آتش نشانی، کپسول های آتش نشانی، شیر و کوپلینگ آتش نشانی و… اشاره کرد. این جعبه ها از نظر نحوه طراحی و میزان ظرفیت تنوع بسیار زیادی دارند و در انواع جعبه ایستاده، جعبه توکار، جعبه های دیواری و… به بازار عرضه می شوند.
همانطور که پیش از این اشاره کردیم تجهیزات آتش نشانی بسیار گسترده و وسیع هستند و انواع گوناگونی دارند. به همین دلیل بهترین راه برای اطلاع از انواع تجهیزات، مراجعه به فروشگاه های آنلاین معتبر بوده که لیستی از بهترین و کاربردی ترین وسایل ضروری جهت شناسایی و اطفاء حریق را در اختیار شما قرار می دهند.
برچسب ها :کن
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0