تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۳:۴۸
کد خبر : 611710

چگونه انتخاب رشته صحیح داشته باشیم؟

چگونه انتخاب رشته صحیح داشته باشیم؟

تجربه نشان داده است که کسب رتبه خوب لزوما تضمین کننده نتیجه قبولی خوب در کنکور نیست. گاهی اوقات انتخاب رشته نادرست می تواند تمام تلاش های داوطلب را از بین ببرد و موجب شود وی تا آخر عمر شغلی داشته باشد که مناسبش نیست یا از انجام آن لذت نمی برد. البته عکس این

تجربه نشان داده است که کسب رتبه خوب لزوما تضمین کننده نتیجه قبولی خوب در کنکور نیست. گاهی اوقات انتخاب رشته نادرست می تواند تمام تلاش های داوطلب را از بین ببرد و موجب شود وی تا آخر عمر شغلی داشته باشد که مناسبش نیست یا از انجام آن لذت نمی برد.

البته عکس این موضوع نیز صادق است، تراز شما ممکن است در کنکور خیلی بالا نباشد اما با یک انتخاب رشته صحیح و دقیق می توانید نتیجه قبولی خوبی کسب کنید.

 

عوامل موثر در انتخاب رشته صحیح

معیار و شاخص های متعددی در انتخاب بهترین رشته تاثیرگذار هستند. مهم ترین آنها عبارتند از:

  • درنظر گرفتن علایق شخصی
  • توجه به استعداد و توانایی های شخصی
  • توجه به رتبه و تراز کنکور
  • بررسی بازار کار و آینده شغلی
  • در نظر گرفتن شهر و دانشگاه
  • بررسی میزان ظرفیت هر رشته
  • انتخاب رشته های بومی
  • راهنمایی گرفتن از مشاوران باتجربه

این موارد جزء اساسی ترین ملاک های تعیین انتخاب رشته است که داوطلبان باید در زمان انتخاب رشته آنها را مد نظر داشته باشند.

راهنمای کامل انتخاب رشته صحیح

برای قبولی و موفق شدن در کنکور سراسری بهتر است یک نقشه راه صحیح پیش روی انتخاب رشته خود قرار دهید و بر اساس آن تصمیم گیری کنید. نقشه راهنمای انتخاب رشته باید شامل مراحل زیر باشد.

مرحله اول: با توجه به هدف خود انتخاب رشته کنید

افراد با اهداف متفاوت وارد دانشگاه می‌شوند. برخی از داوطلبان برای داشتن شغلی با درآمد بهتر و برخی دیگر با هدف مهاجرت در دانشگاه تحصیل می کنند. مسلما، چگونگی انتخاب رشته این افراد با یکدیگر فرق خواهد داشت. به همین دلیل، توصیه می کنیم قبل از هر تصمیمی در رابطه با انتخاب رشته، هدف خود را از تحصیل در دانشگاه مشخص کنید.

هدف مهاجرت در انتخاب رشته

انتخاب رشته صحیح با هدف کسب درآمد بیشتر

به هنگام انتخاب رشته در نظر داشته باشید که شما حداقل 4 سال مشغول تحصیل هستید و نمی توانید به صورت جدی وارد بازار کار رشته دلخواه تان شوید. از سوی دیگر، هر چه جلوتر می رویم، سرعت تغییرات تکنولوژی بالاتر می رود و همین موضوع می تواند آینده برخی مشاغل را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، در نظر گرفتن بازار کار آینده یکی از اصول انتخاب رشته صحیح است. به یاد داشته باشید که انتخاب رشته یک تصمیم بلند مدت است و افرادی آینده شغلی بهتری دارند که انتخاب رشته موفق تری داشته باشند.

مراجعه به مرکز مشاوره تحصیلی معتبر که رزومه درخشانی در زمینه قبولی کنکور سراسری دارند و مشورت با مشاوران تحصیلی باتجربه به شما کمک می کند تا از بین رشته های مورد علاقه خود، رشته هایی که در آینده بازار کار پردرآمدی دارند را انتخاب نمایید.

انتخاب رشته صحیح با هدف مهاجرت

اگر برای ادامه‌ی زندگی به فکر مهاجرت هستید، مسلما نحوه انتخاب رشته شما تحت تاثیر این تصمیم قرار می گیرد. بنابراین، رشته هایی را انتخاب کنید که در خارج از کشور بازار کار مناسبی داشته باشند یا شرایط ادامه تحصیل آنها در دانشگاه های خارج از کشور چندان دشوار یا پرهزینه نباشد.

مرحله دوم: بر اساس علایق خود انتخاب رشته کنید

رشته دانشگاهی خود را بر اساس علاقه انتخاب کنید. ببینید چه تیپ کارهایی با روحیات شما سازگارتر است و شما با انجام آنها حس خوبی می گیرید، همان ها را در فرم انتخاب رشته خود لحاظ کنید. انتخاب رشته بر اساس علاقه باعث موفقیت بیشتر شما در آینده می شود و شور و اشتیاق شما را برای پیشرفت در آن رشته افزایش می دهد. زمانیکه در رشته‌ی دلخواه خود تحصیل و سپس کار می کنید، می توانید از زندگی و فعالیت خود رضایت کامل داشته باشید.

مرحله سوم: درباره رشته های مورد علاقه خود تحقیق کنید

برای داشتن یک انتخاب رشته موفق باید درباره رشته های دانشگاهی مورد علاقه تان اطلاعات کافی داشته باشید. درباره شرایط شغلی، میزان درآمد و فرصت های شغلی رشته مورد نظر خود پرس و جو کنید. این اطلاعات به شما کمک می کند بهتر تصمیم گیری نمایید. علاوه بر این، در وقت و هزینه‌ای که قرار است برای تحصیل صرف شود، صرفه جویی کنید. چندین راه برای تحقیق و کسب اطلاعات کامل راجع به رشته های دانشگاهی وجود دارد.

روش انتخاب رشته های مورد علاقه

1-مشورت با دانشجویان، فارغ التحصیلان یا صاحبان مشاغل

یکی از راه های شناخت بهتر رشته های دانشگاهی، استفاده از تجربیات افرادی است که هم اکنون در این رشته مشغول به تحصیل یا فعالیت هستند. شنیدن تجربیات و نظرات دیگران یکی از بهترین روش ها برای تعیین رشته صحیح در کنکور سراسری است.

2-راهنمایی گرفتن از مشاوران تحصیلی باتجربه

اگر در اطراف خود افرادی که در رشته های مورد علایق شما تحصیل یا کار می کنند وجود ندارد. با یک مشاور تحصیلی باتجربه و آگاه مشورت کنید تا اطلاعات جامع و درستی درباره رشته های دانشگاهی مورد نظرتان کسب کنید.

مرحله چهارم: کارنامه کنکور خود را ارزیابی نمایید

انتخاب صحیح رشته تا حد زیادی به ارزیابی کارنامه کنکور شما بستگی دارد. در ارزیابی کارنامه کنکور باید به دو مورد توجه داشته باشید:

  • رتبه داوطلب: رتبه داوطلب ترتیب وی را نسبت به جمعیت کل کنکور نشان می دهد.
  • تراز داوطلب: تراز نشاندهنده جایگاه داوطلب در بین شرکت کنندگان دیگر است.
  • وضعیت مجاز به قبولی یا عدم مجاز در دوره های روزانه و غیر روزانه

تست انتخاب رشته

هر ساله سازمان سنجش کشور پس از اعلام نتایج کنکور، فرصت تست انتخاب رشته بر اساس تراز و رتبه را در اختیار داوطلبان قرار می دهد. تست انتخاب رشته شانس قبولی هر داوطلب را در رشته های دانشگاهی مورد علاقه شان و بر حسب قبولی های سال گذشته، نشان می دهد.

مرحله پنجم: درباره شهریه و هزینه های تحصیل رشته و دانشگاه مورد نظرتان تحقیق کنید

پرس و جو در مورد شهریه دانشگاه رشته دلخواه تان تاثیر بسیاری در انتخاب رشته صحیح دارد، مخصوصا اگر قصد دارید در دوره هایی غیر از دوره روزانه شرکت کنید. برخی از دانشگاه ها حالت خودگردان هستند و شهریه تحصیلی بالایی دارند.

تاثیر اولیت بندی در انتخاب رشته مناسب

هر یک از داوطلبان کنکور سراسری می توانند از بین رشته محل های مربوط به گروه آزمایشی خود، حداکثر 150 کد رشته محل را انتخاب نمایند. این میزان حق انتخاب، دستِ داوطلب را در انتخاب رشته های دانشگاهی مورد علاقه اش باز می کند و قدرت عمل زیادی به وی می دهد.

بنابراین، توصیه می کنیم رشته های دانشگاهی را تنها بر اساس علایق خود اولویت بندی کنید. سیستم نرم افزار انتخاب رشته سازمان سنجش تمام انتخاب های شما از اول تا آخر را می خواند. سپس به سراغ فرم انتخاب رشته نفر بعد می رود. مگر اینکه در یکی از رشته های انتخابی قبول شوید که در اینصورت اعلام قبولی صادر می شود و دیگر انتخاب های بعدی شما بررسی نخواهد شد.

چند توصیه در رابطه با چینش انتخاب رشته سراسری

  • 20 تا 30 درصد از 150 انتخاب خود را به انتخاب های خوشبینانه اختصاص دهید. منظور از انتخاب های خوشبینانه، رشته هایی است که شانس قبولی شما در آنها کمتر است.
  • از بین 150 انتخاب، 50 تا 60 درصد از انتخاب های خود را به انتخاب های منطقی اختصاص دهید. انتخاب های منطقی مربوط به رشته هایی است که سال گذشته در رنجِ رتبه شما قبولی داشته اند.
  • مابقی انتخاب های خود را به رشته هایی اختصاص دهید که تقریبا مطمئن هستید که قبول می شوید. به این معنا که رشته هایی را انتخاب کنید که سال گذشته با رتبه هایی بالاتر از رتبه فعلی شما قبولی داشته است.

تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته صحیح

انتخاب رشته کنکور سراسری بر اساس بومی گزینی انجام می شود. به این معنا که داوطلبان بومی یک رشته محل برای قبولی در اولویت هستند. تاثیر بومی گزینی در انتخاب رشته سراسری اهمیت بسیاری دارد، مخصوصا در انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان.

سهمیه بومی گزینی به صورت ناحیه‌ای، استانی، قطبی و کشوری است. مسلما شانس قبولی داوطلبی که از سهمیه بومی گزینی استفاده می کند بیشتر از فرد غیر بومی همان کد رشته محل است. بنابراین توصیه می کنیم قبل از تعیین رشته به نوع گزینش رشته ها که در فصل دوم دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری آمده است، توجه کنید.

ارون گروپس

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.